Общинска избирателна комисия Враца


РЕШЕНИЕ
№ 100
Враца, 05.10.2019

ОТНОСНО: сигнал с вх. № 61/04.10.2019 г. от Цветелина Върбанова Дамяновска – упълномощен представител на коалиция „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“относно местата за поставяне на агитационни материали в община Враца.

В Общинска избирателна комисия Враца е постъпил сигнал с вх. № 61 от 04.10.2019 г. , подаден от Цветелина Върбанова Дамяновска – упълномощен представител на коалиция „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“относно местата за поставяне на агитационни материали в община Враца. В сигнала се твърди, че поради ремонтните работи по пешеходната зона, местата за поставяне на агитационни материали, определени със заповед на кмета на община Враца с № 1557/25.09.2019 г. са недостъпни поради присъствието на строителна техника и ограждения на ремонтираните участъци в района на Савовата къща. Също така е посочено, че до градинката срещу офиса на ПИБ са поставени до паметника на Васил Левски, където няма пътникопоток. С оглед на протичащата в момента предизборна кампания и правото участниците в изборите да провеждат агитация ОИК-Враца намира, че следва да разгледа жалбата и я намира за допустима.

ОИК Враца извърши нарочна проверка на посочените места. Проверката се извърши от Момчил Петров от ОИК-Враца и Десислава Нешева от ОТЕ на община Враца за провеждане на изборите. При проверката в района на Савовата къща достъпът до таблата за агитационни материали е достъпен и се намира на ремонтираната част от пешеходната зона. Ремонтните работи се извършват на участъци , като агитационните материали, към момента на проверката са в частта с приключили ремонтни дейности и пътникопотока минава непосредствено до таблата. В близост продължават строителните дейности и има строителна техника и ограждения за безопасност, но те са в участъци, които не ограничават достъпа до агитационните материали.

Таблата за агитационни материали предназначени за градинката срещу офиса на ПИБ са разположени до паметника на Васил Левски. Посочената градинка в момента е непроходима от строителна техника, ограждения и строителни материали. Преминаването на Пешеходци в зоната е преустановено и е невъзможно. Таблата са разположени в най-близката възможна локация, която е в непосредствена близост и с пряка видимост от офиса на ПИБ. Потока на пешеходците желаещи да преминат през района е пренасочен през пространството пред паметника на Васил Левски(поради ремонта на градинката). Близкото разположение и директната видимост от първоначалното местоположение на таблата позволява на гражданите да видят разположението на агитационните материали и да се запознаят със съдържанието им. Видно е и от снимките приложени към жалбата на г-жа Дамяновска, направена от мястото посочено в заповедта на кмета и, въпреки че таблата се намират по-далеч от това място, то пряката видимост осигурява възможност за запознаване с поставените материали.

 Предвид горепосоченото и на основание чл. 87, ал. 1, т. 22 във връзка с чл.183, ал. 1 от Изборния кодекс

 

Р Е Ш И:

 

 1. УСТАНОВЯВА , че въпреки ремонтните работи протичащи в момента, агитационните материали са достъпни и позволяват провеждане на кампания.
 2. Указва на кмета на община Враца да следи за достъпа до местата за поставяне на агитационни материали и при необходимост своевременно да вземе мерки където и каквито са необходими с цел непрестанния достъп до поставените за целта табла и възможността, както на гражданите да се запознаят с материалите, така провеждане на предизборна кампания от кандидатите. При необходимост от преместване на таблата за агитационни материали, следва община Враца да измени своята заповед, в съответната част, с цел информираност на гражданите и участниците в изборите за общински съветници и кметове на 27 октомври 2019 г.

Решението да се изпрати на кмета на община Враца.

Решението  подлежи на оспорване в тридневен срок от обявяването му пред Централната избирателна комисия.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Момчил Петров

СЕКРЕТАР: Силвия Каменова

 

Обявено на: ................2019 г., ..............ч.              Свалено на: ..............2019 г., ...............ч.

1.........................                                                        1.........................

2.........................                                                        2.........................

Председател: Момчил Тошков Петров

Секретар: Силвия Николова Каменова

* Публикувано на 05.10.2019 в 19:59 часа

Календар

 • ПонВтСрЧетПетСъбНед
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031 

Решения

 • № 239 / 27.04.2022

  относно: констатиране и обявяване предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета на кметство с. Лиляче, община Враца и уведомяване на ЦИК за насрочване на частичен избор за кмет на същото кметство

 • № 238 / 02.02.2022

  относно: освобождаване на общински съветник и обявяване на избран на следващия в листата кандидат за общински съветник от ПП ГЕРБ

 • № 237 / 23.10.2020

  относно: освобождаване на общински съветник и обявяване на избран на следващия в листата кандидат за общински съветник от ПП ГЕРБ

всички решения